Saskia Schalekamp

Wie ben ik en wat drijft mij?

Als kind las ik veel. Mijn lievelingsboek is “Momo en de tijdspaarders”. Momo woont helemaal alleen in een oude ruïne buiten de stad. De buurt is dol op haar, want Momo kan goed luisteren. Dan komen de tijdspaarders die iedereen opjagen. Zij krijgen de hele stad in hun macht, behalve Momo. Zij blijft tijd maken voor zichzelf en anderen.

Voor mij is Momo altijd een voorbeeld geweest. Ik ben graag een rustpunt voor anderen, een spiegel, een klankbord. Een eiland in de stad; te midden van alle drukte, een moment van rust en bezinning. Hierdoor komt een frisse blik op vraagstukken vanzelf naar boven.

Mijn sterke waarnemingsvermogen is mijn kracht. Ik luister naar dat wat tussen de regels door gezegd wordt. Daardoor valt mij vaak op wat voor anderen verborgen blijft. Dat breng ik aan het licht. Daarbij durf ik te confronteren, maar altijd zo dat ik in verbinding blijf met de ander. Ik zet mijn humor en creativiteit in om diepgang ook licht en luchtig te maken. Mijn kernwaarden zijn authenticiteit, creativiteit, energie en verbinding.

Wat is mijn achtergrond?

Na mijn studie Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, koos ik in 2006 voor de corporate wereld als consultant bij Twynstra Gudde. Daar ontdekte ik mijn talent voor coachen en leerde ik het trainersvak. Sinds 2013 ben ik zelfstandig coach en trainer. In samenwerking met oa Ludens, coach en train ik professionals, managers en teams, om de beste versie van zichzelf te ontdekken en daarnaar te leven. Ik ontwerp en begeleid personal- en leadership development programma’s en coach teams in organisaties. Mijn jarenlange ervaring als organisatieadviseur neem ik daarin mee en de opleidingen in NLP, Transactionele Analyse, Systemisch werken en Teamcoaching. Ook ben ik geschoold in het Boeddhisme en Taoïsme. Er ligt daar kennis voor het oprapen die we in het Westen vergeten zijn. Afhankelijk van de vraag combineer ik beide richtingen in mijn aanpak.

Daarnaast ben ik mede-oprichter van het muziekcollectief Fiere Vrouwen. Hiermee produceerde ik twee theaterconcerten, als songwriter en zakelijk/artistiek leider. Ik schrijf Nederlandstalige muziek, onder andere voor Kinderen voor Kinderen.

En ik ben zeezeiler: met mijn man en 3 kinderen zeilden we in 2022 de Stille Oceaan over. Een grote uitdaging waar ik mezelf nog beter heb leren kennen!