Ministerie van Infrastructuur en Milieu

Veranderprogramma

Ludens ontwierp voor het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een nieuw talentprogramma.

Dit programma – voor jonge professionals in de tweede fase van hun carrière – werd al zes jaar georganiseerd. Voor de start van de zevende groep is besloten het programma grondig te herzien. Ludens is destijds als nieuwe partij geselecteerd om met een frisse blik het bestaande programma te herontwerpen.

De doelstelling van het herontwerp was om het programma weer meer verbonden te laten zijn met de organisatie als geheel. Door de eenzijdige focus op persoonlijke ontwikkeling en het binden en boeien van talenten was het programma te veel los gekomen van de ministeriële context. Het nieuwe programma moest sterker samenhangen met de strategie van het ministerie. Ook moest het rendement van het programma voor de gehele organisatie meer zichtbaar zijn.

In ons herontwerp hebben we een grotere plaats gegeven aan het zogenaamde informele leren. Er zijn dan ook minder dagen ‘op de hei’ georganiseerd dan in eerdere jaren van het programma. De strategische opdracht die de deelnemers eerst individueel moeten uitvoeren heeft een prominentere plek gekregen binnen het programma. Rond deze opdracht krijgen de talenten een eigen verantwoordelijkheid om zogenaamde ‘leerversnellers’ te organiseren. Zo’n leerversneller kan bijvoorbeeld een korte stage op een andere afdeling zijn of een tijdelijke mentor van binnen de organisatie die het talent inhoudelijk coacht op zijn strategische opdracht.

Wilt u meer weten over dit herontwerp en de uitvoering van het pilotprogramma bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu? Neem contact op met de programmamanager, Guido van Voornveld.